НАТО е против Косово да има армия

Македония може да стане част от Алианса през 2020 г. след като ратифицира договора с Гърция

iconomist
iconomist / 06 December 2018 09:58 >
НАТО е против  Косово да има армия
НАТО заплаши правителството на Косово, че ще преразгледа ангажиментите си към страната, ако Прищина не се откаже от плановете да създаде косовска армия, съобщи Франс прес. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг критикува намерението на Косово да ускори трансформацията на силите си за сигурност в армия:

"Такова действие е ненавременно. То е срещу съветите, които дават много съюзници на НАТО и може да има сериозен отзвук за бъдещата евроатлантическа интеграция на Косово. В същото време новите мита, въведени от Прищина, създават нови разделения. Тези действия правят диалога между Белград и Прищина, чийто посредник е ЕС, още по-труден. Ние насърчаваме и двете страни към сдържаност от провокативни действия и изявления", заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в отговор на съобщенията, че косовският парламент се готви да обяви създаването на армия следващата седмица.

В Брюксел външните министри на НАТО изразиха очакването си Македония да стане част от Алианса през 2020 година, след като бъде ратифицирано споразумението с Гърция от Преспа.
Exit