Могерини се среща с Вучич и Тачи на 8 септември

Вероятно отново ще се обсъждат границите на Балканите

iconomist
iconomist / 08 November 2018 09:55 >
Могерини се среща с Вучич и Тачи на 8 септември
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Шефът на дипломацията на ЕС Федерика Могерини ще проведе разговори в Брюксел с лидерите на Сърбия Александър Вучич и Косово Хашим Тачи на 8, а не на 9 ноември. За това съобщи пресслужбата на външнополитическата служба на ЕС.

"Върховният представител ще проведе среща в Брюксел на 8 ноември в рамките на диалога при посредничеството на ЕС със сръбския президент Александър Вучич и президента на Косово Хашим Тачи", заяви службата, чиято първа версия се за дата беше 9 ноември.

В изявлението се отбелязва, че ЕС очаква двамата лидери да потвърдят готовността си да засилят диалога по нормализирането на отношенията. "Това е критично необходимо за техния европейски път", подчертават от службата. Последните преговори в рамките на диалога за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово с посредничеството на ЕС трябваше да се проведат през септември в Брюксел, но бяха осуетени.

Ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини проведе двустранни срещи с двамата лидери, след което трябваше да последва тристранна среща, но двете страни се отказаха от нея. Косовският парламент обяви едностранно независимостта на региона през февруари 2008 г., а през 2010 г. Международният съд на ООН призна това решение за легитимно. Според Белград 105 държави в момента признават Република Косово, докато Прищина твърди, че тези държави са 117. Над 60 държави, включително Русия, Израел, Индия, Китай, както и пет държави-членки на ЕС, се противопоставят на признаването на Косово.

През последните месеци Белград и Прищина активно обсъждат компромисно решение, свързано с корекция на границите и обмяна на територии. Германският канцлер Ангела Меркел се изказа против промяната на границите на Балканите, като подчерта, че всички страни в региона и бездруго вече имат перспективата да се присъединят към европейската общност.
Exit