МВФ: Пазарът на криптовалути ще бъде регулиран

Първи попаднаха под удара и на регулаторите биткойн инвестициите в Китай и Южна Корея.

Въпрос на време е пазарът на криптовалути да бъде поставен под регулация от националните правителства. Според  директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард това е неизбежно.

„Навярно има и признаци за тъмна активност (при криптовалутите)“, каза Лагард по време на World Government Summit през уикенда в Дубай.

По думите на една от най-влиятелните жени в света, МВФ полага активно усилия в посока превенция на използването на виртуалните валути за пране на пари и финансиране на тероризъм.

Според нея, регулаторите трябва да се насочат не толкова към наличностите, а към активностите – кой какво върши и дали всички са надлежно лицензирани и ефективно регулирани.

МВФ не за първи път говори за необходимост от регулация на криптовалутите. В началото на тази година говорителят на институцията Гари Райс посочи, че има нужда от „по-добра международна дискусия и кооперация между регулаторите“.

„Когато цената на даден актив се покачва бързо, се акумулира риск, особено когато участниците на пазара са заели пари, за да го купят. Важно е хората да са наясно с това и да предприемат необходимите мерки за управление на риска“, каза Райс, цитиран от Bloomberg.

Откакто биткойнът се появи на белия свят за първи път през 2009 г., пазарът на виртуални валути функционира във вакуум – няма нито регулация, нито контрол. С други думи, никой не носи отговорност за каквото и да е било. Според някои, това е самата същност на децентрализацията, но според други, става дума за канал за пране на пари, финансиране на тероризъм, спекулации и измами.

Централните банки и правителствата по света определено споделят второто мнение, като през мината година нямаше централна банка или финансово министерство в света, което да не предупреди инвеститорите за мътната вода на криптопазара.

Предупрежденията лека-полека прераснаха в конкретни действия, като в края на миналата година Комисията по ценните книжа и борсите и Федералното бюро за разследвания в САЩ започнаха да преследват потенциални измами, осъществени чрез първично предлагане на дигитални активи (ICO).

ICO процедурите първи попаднаха под удара и на регулаторите в Китай и Южна Корея. Впоследствие китайските власти напълно зачеркнаха търговията с виртуални валути, докато южнокорейските им колеги започнаха да налагат стриктни правила, включително забрана на анонимната търговия с виртуални валути.

В Индия също се заговори за забрана на виртуалните валути, като властите в страната дават да се разбере, че не гледат с добро око на този пазар.

При това  100 хил. индийски биткойн инвеститори вече  получиха данъчни известия за неплатени налози върху печалбите, генерирани от криптовалути.

ЕС обяви през миналата година, че има политическо съгласие относно проекта за изменение и допълнение на директивата против пране на пари и финансови измами. Ако тези изменения бъдат приети, то всички посредници на пазара, като борси и онлайн портфейли, ще имат същите задължения, както банките и другите и финансови институции, или с други думи, анонимната търговия, разплащания и притежание на виртуални валути ще останат в историята.

Това ще пресече и ICO процедурите за събиране на финансиране, тъй като основно в ЕС се прибягва до този нов начин за набиране на инвестиции.

Около 40% от ICO процедурите през последните 3 години са осъществени от компании, базирани именно в ЕС, сочат данните на фирмата за рискови инвестиции Atomico.

Коментари