МВФ коригира прогнозата за растежа на Европа

Вътрешното търсене, подкрепяно от по-солидната заетост и по-високите заплати, остава силен фактор за растежа на европейските икономики

МВФ коригира прогнозата за растежа на Европа
Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа към понижение своята прогнозата за икономическия растеж в Европа през 2018-а и 2019 година, съответно 2,3 и 1,9 на сто, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Вътрешното търсене, подкрепяно от по-солидната заетост и по-високите заплати, остава силен фактор за растежа на европейските икономики, изтъква МВФ в разпространен днес доклад.

Европейските икономики обаче са били изправени пред отслабващо световно търсене, по-високи цени на петрола и търговско напрежение.

МВФ очаква растеж от 2,3 на сто през 2018 година в Европа спрямо прогнозираните миналата година 2,8 на сто. За догодина очакванията са покачването на БВП да бъде 1,9 на сто.

В майските си икономически прогнози фондът прогнозира растеж от 2,6 на сто през тази и 2,3 на сто идната година.

Според МВФ краткосрочните рискове са свързани най-вече с "ескалиращото търговско напрежение". В средносрочен план се очаква растежът да се забави поради отлагането на фискални корекции и структурни реформи.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение може да доведе до високи търговски и нетърговски бариери, които също ще окажат натиск върху растежа, предупреждава МВФ. Нетърговските бариери включват лицензиране на вноса и правила за произход.
Exit