Македония подкрепи договора за сътрудничество с България

Само един се въздържа при гласуването в парламента
БТА

С общо 61 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ депутатите в македонския парламент подкрепиха днес законопроекта за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България, съобщи македонската телевизия Нова.

Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха на заседанието на парламента.

В своето обръщение преди гласуването външният министър Никола Димитров изтъкна важността на договора, който, по неговите думи, „покрива най-важните национални интереси“. Той каза, че днешният ден има своя символика, тъй като на тази дата България призна Македония.

Договорът беше подписан на 1 август 2017 г. от премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев. Той е резултат от петгодишен процес на преговори на работните групи на двете външни министерства и представлява надграждане на договора, подписан през 1990 г.

Освен съвместно честване на празници договорът предвижда сътрудничество на двете страни пред международни институции като ООН и Съвета на Европа, сътрудничество в областта на инвестициите, икономиката, митниците, туризма, спорта, образованието и културата.

С договора, който вече е ратифициран от българския парламент, България се задължи да помага на Македония по пътя към членство в ЕС и НАТО, отбелязва телевизия Нова.

Коментари