Комисията по външна политика подкрепи законопроекта за Договора с Македония

Утре се очаква гласуването и в пленарна зала

С 16 гласа „за“, един „против“ и без „въздържал се“ парламентарната комисия по външна политика подкрепи днес законопроекта за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. На заседанието присъстваше и министър Екатерина Захариева. Утре се очаква гласуването и в пленарна зала.

По време на дискусията Валери Жаблянов от БСП заяви, че смята договора за провал на българската дипломация, против договора е и ще изрази утре позицията си и в пленарната зала.

Юлиан Ангелов от Обединените патриоти призова народните представители да покажат, че българският парламент е единен и да подкрепят договора, защото той дава шанс след десетилетия да имаме нормални отношения с Македония. Той отбеляза, че е важно двете държави да покажат, че мислят за бъдещето на хората, които живеят в тях.

Колегата му Красимир Богданов предложи в комисията да има учени от БАН.

Пламен Манушев от ГЕРБ посочи, че ратифицирането на договора е исторически поглед върху тези отношения. Той отбеляза, че това е пробив и напредък. Ние сме длъжни да вървим напред с Република Македония и да я подкрепим в нейната евроатлантическа ориентация, заяви той.

Коментари