Кой е зад волана?

Самоуправляващите се автомобили ще донесат много ползи, но те имат и тъмна страна
Shutterstock
ПЛЮСОВЕ: Доброто планиране ще даде възможност да се премахнат задръстванията и проблемите с паркирането

Нов вид превозно средство се насочва към пътищата, а хората не са сигурни какво да правят с него. Безопасно ли е? Как ще се спогажда с другите участници в движението? Ще се промени ли наистина начинът, по който пътуваме? Тези въпроси си задават днес хората за автономните превозни средства (АПС). Точно същите въпроси бяха задавани и когато първите коли с двигатели с вътрешно горене плъзнаха по улиците. Предоставяйки на водачите безпрецедентна свобода, колите промениха света. Но също така доведоха до непредвидени вреди, от градски задръствания до ярост на пътя и изменение на климата. Сега АПС са готови да пренапишат правилата на транспорта – и има опасност същата грешка да бъде направена отново.

Автономните автомобили почти са готови да се движат без човешки контрол, в ограничени и внимателно картографирани области. Waymo, звеното за самоуправляващи се коли на компанията майка на Google, се надява да стартира автономна услуга „роботакси“ в покрайнините на Феникс, Аризона по-късно тази година. „Дженерал Мотърс“, най-големият производител на автомобили в САЩ, планира да пусне подобна собствена услуга през 2019 г. На 26 февруари Калифорния обяви, че ще премахне правилото, че експерименталните АПС трябва винаги да разполагат с водач на борда, готов да поеме контрола.

МИНУСИ: На път за работа можете да вършите нещо или да поспите, но операторите на флотилии ще знаят всичко за вас

Чисти, машини мечта

Ако приемем, че технологията ще проработи, както очакват производителите на АПС, не е трудно да си представим началото на ерата на самоуправляващите се коли. Големите разходи за направата им към момента означават, че АПС първоначално ще служат като роботаксита, поръчвани с помощта на мобилни апликации. Така те ще се използват от повече хора, ще компенсират разходите си и ще осигуряват транспорт, който е по-евтин на километър отколкото със собствена кола, което ще намали желанието за притежание на автомобили, поне в градовете. Банка UBS смята, че собствеността на градските автомобили ще падне със 70% до 2050 г. В момента автомобилите не са използвани през 95% от времето, така че масовото преминаване към роботаксита би позволило преразпределянето на градската земя, която се използва за паркинги.

Автономните коли биха намалили драстично броя на смъртните случаи по пътищата и защото са електрически, ще намалят вредните емисии. Умните маршрути, по-малката дистанция между превозните средства и масовото използване може да намали трафика. Подобно на автомобилите преди тях, самоуправляващите се коли ще прекроят градовете (дългото пътуването е по-лесно, ако работите или спите по пътя) и ще предефинират търговията на дребно (магазините могат да дойдат при вас). Автомобилопроизводителите също ще бъдат изправени пред огромна промяна. Вместо да ги продават на физически лица, те ще доставят АПС на оператори на флотилии или ще се преориентират като доставчици на „мобилни услуги“.

Икономистите и специалистите по градско планиране ще се радват, защото появата на АПС означава, че за пръв път нежеланите външни ефекти, свързани с автомобилите, могат да бъдат напълно оценени. По-специално динамичното начисляване на пътни такси, коригирането на разходите на километър според времето на деня, нивото на трафика, продължителността на пътуването и т.н. ще позволят фина настройка на цялата градска транспортна система. Чрез определяне на данъци и такси за изминат участък планиращите могат да субсидират пътуването в бедни квартали например или да насърчават хората да използват обществения транспорт за по-дълги разстояния. Те също така могат да гарантират, че пътищата няма да са пълни с празни превозни средства, които търсят пътници. Всичко това означава логичен край на съществуващите схеми. Някои градове вече въвеждат режими за безплатно пътуване при задръствания, субсидират пътуващите в бедни райони, които не се обслужват от обществения транспорт, или налагат данъци върху Uber, Lyft и подобни.

Същевременно същите схеми за събиране на такси, които ще позволят на градоначалниците да сведат до минимум задръстванията или да субсидират услугите, имат по-тъмна страна. АПС ще предлагат изключително фин политически инструмент, който на теория може да се използва за трансформиране на градовете, но в ръцете на авторитарни държавници могат да се превърнат в мощно средство за социален контрол.

Биг Брадър на колела

За начало АПС ще записват всичко, което се случва във и около тях. Когато се извърши престъпление, полицията ще поиска записите от околните автомобили. Операторите ще знаят много за своите клиенти. В един скандален анализ на данните за пътниците Uber идентифицира броя на свалките за една нощ. Ако, както изглежда, колите, задвижвани от хора, постепенно бъдат забранени заради безопасността, пътниците могат да загубят свободата да избират къде да отиват. Рискът, че не всички роботаксита ще обслужват всички дестинации, може да отвори вратата за сегрегация и дискриминация. В авторитарните страни автономните таксита могат да ограничават придвижването на хората. Ако всичко това звучи неправдоподобно, припомнете си, че Робърт Моузес е проектирал щатския път, свързващ Ню Йорк с плажовете на Лонг Айлънд, с ниски мостове, за да улесни достъпа на богати бели с автомобили, докато дискриминира бедните черни, които пътуват с автобусите. Системата за „социални кредити“ в Китай, която отпуска точки въз основа на поведението на хората, вече ограничава пътуването с влак за тези, които не се класират.

Тъй като услугите с роботакси стартират тази година и се разширяват, за да обхванат по-широки райони в по-големите градове през следващите години, има за какво да се помисли извън технологията и транспортната политика. Експерименти с различни схеми за ценообразуване, решения за това дали да се забранят личните автомобили в централните части на градовете и конкурентни търгове за избор на частни оператори на флотилии звучат достатъчно безобидно. Но колективно те представляват сеизмична промяна за обществото. Автономните превозни средства предлагат на клиентите пътуване без злополуки, замърсяване, задръствания и усилия да се търси място за паркиране. Но те ще изискват отказ от други свободи – особено възможността да карате собствено превозно средство навсякъде. Изборът кой къде и как може да отиде, неизбежно е политически по природа.

Преди един век автомобилите бяха решение, което премахна недостатъците на конете, които изпълваха градските улици с оборски тор. Огромните социални последици, както добри, така и лоши, бяха напълно непредвидени. Днес опасността е, че АПС ще се разглеждат само като технологично решение на проблемите, свързани с автомобилите, и че отново ще бъде пренебрегнато по-широкото им въздействие. Автономните автомобили имат потенциал да трансформират физическия транспорт толкова радикално, колкото го направиха мрежовите протоколи с преноса на данни. Но както при интернет, реализирането на ползите от тях е въпрос както на технология, така и на политика. АПС дават шанс да се създаде нов и по-добър компромис между личната мобилност и социалното въздействие – но само ако урокът от конските впрягове се приложи към епохата на безпилотните коли.

 

 

Коментари