Законът за личната помощ е приет окончателно

За 2019-та социалното министерство ще разполага с 437 млн. лева за помощ на хората с увреждания

iconomist
iconomist / 06 December 2018 14:22 >
Законът за личната помощ е приет окончателно
Парламентът прие окончателно промените в Закона за личната помощ. Законопроектът е част от пакета законодателство за хората с увреждания. Той бе разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова и подкрепен от парламентарните групи на "БСП за България"и партия "Воля" и влиза в сила от 1 януари 2019 година. За следващата година социалното министерство ще разполага 437 милиона лева за политики в помощ на хората с увреждания, съобщи БНР.

Народните представители решиха общините да могат да преотстъпват дейностите по предоставянето на личната помощ на хората с увреждания.

Майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" посрещнаха емоциално приемането на Закона за личната помощ. Те заявиха, че ще премахнат палатковия лагер, като през януари ще го преместят пред Министерството на здравеопазването с искане за промяна на системата на ТЕЛК.

Личната помощ се финансира със средства от държавния бюджет чрез бюджета на социалното министерство, дарения или спонсорства, от европейски структурни и инвестиционни фондове или чрез средства на общините. Ако длъжностни лица установят неверни данни или нарушение на правилата, ползвателите на услугата ще бъдат наказвани с глоба от 100 до 300 лева. Наказанието за асистент, който не изпълнява задълженията си, е до 500 лева, а за доставчиците на услугата – до 5000 лева имуществена санкция, предвиждаше обсъждания текст.
Exit