Ефирните портрети на Десислава Минчева

Една от емблемите на съвременното българско изкуство открива изложба в столичната галерия „Сезони”

Виолета Цветкова
Виолета Цветкова / 28 October 2018 18:57 >
Ефирните портрети на Десислава Минчева
Вълнуващи, великолепни, изящни – така изкуствоведите определят творбите на именитата художничка Десислава Минчева. Част от нейните ефирни портрети ще бъдат подредени в столичната галерия „Сезони” от 7 до 25 ноември.

Новата живописна изложба на преподавателката от Националната художествена академия отново потапя посетителите в странен, донякъде илюзорен, но обвит в благородство женски свят. Независимо дали моделите ѝ са със или без одеяния, дали са балерини, обикновени дами, или сякаш дошли от библейски времена, от тях лъха спокойствие, доброта и лека тъга. Те са изящни и чувствени в своята синьо-лилаво-землиста цветова гама.„Никога не ме е вълнувало дали съм модерна, или не, дали се вписвам в променения свят, или стоя извън него. Никога не съм си пожелавала повече от това да имам възможност да правя нещата, в които вярвам и които искам. Никога не съм се чувствала прекалено толерирана или недооценена. Отдавна съм направила своя избор и само се надявам да не е бил погрешен”, признава в свое интервю Десислава Минчева.

И категорично отрича болезнената творческа амбиция: „С Големите художници не се състезавам – прекланям се искрено пред тях. Състезавам се само със себе си. Щастлива съм, че не губя интерес към света, към хората и към природата. Иска ми се и навлизам все по-дълбоко и по-дълбоко в тях. Не се страхувам (вече) да казвам думата „красота”. Тя според мен съществува – и в живота, и в изкуството. Картините, които правя, изразяват стремежа ми към нея, нека всеки я разбира, както иска. Мисля, че точно разместените пластове в живота ни, нарушената хармония и загубата на идеали ме кара още повече да изпитвам необходимост да създавам своя съвършен свят.”

Десислава Юлий Минчева е родена на 29 април 1956 г. в София. Завършва живопис в класа на акад. Светлин Русев в Националната художествена академия, където днес вече е професор в катедра „Рисуване”. Гост-професор е в акдемията „Брера”, Милано, в Университета на Барселона, Испания, в академиите „Ла Есмералда”, Мексико сити, в Сиан и Ханджоу, Китай.

Зад гърба на художничката са повече от 50 самостоятелни изложби в България, Франция, Германия, Финландия, Македония, Австрия и Китай. Носител е на Златен медал от конкурс за рисунка на фондация „Агаци”, Италия. Произведения на Десислава Минчева са в колекциите на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, както и в сбирките на частни колекционери като Юго Вутен (Белгия) и д-р Петер Лудвиг (Германия).

Текстът е публикуван в брой 43/2018 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежаВижте какво още може да прочетете в броя.
Exit