ЕК: Срещата за газа между Русия, Украйна и ЕК да е през януари 2019 г.

Отново ще се обсъжда транзитът на руски природен газ

iconomist
iconomist / 06 December 2018 13:27 >
ЕК: Срещата за газа между Русия, Украйна и ЕК да е през януари 2019 г.
Европейската комисия (ЕК) е предложила провеждането на тристранната среща за газа във формат – Русия, Украйна и ЕК да е през втората половина на месец януари 2019 г. Това е казал пред журналисти министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, съобщиха руските информационни агенции, цитирани от 3е-news.net.

„Вчера разговаряхме с Шефчович (вицепрезидент на ЕК по въпросите на енергийния съюз), по негово предложение срещата е отложена за януари месец. Планираше се да бъде на 11 декември, но сега от Европейската комисия дойде предложение за преместване на срещата през втората половина на януари“, е заявил Новак. Той е отбелязал дотогава ще се проведе друга среща на ниво експерти.

В сряда Европейската комисия и Украйна изразиха намерението си за провеждане на тристранната среща по темата за транзита на газ от Русия за ЕС през Украйна на политическо ниво в началото на следващата година.

Действащият договор за транзита на руски газ през Украйна изтича в края на 2019 г. Предишните тристранни преговори за транзита на газ между Русия, ЕК и Украйна се проведоха през месец юли в Берлин.
Exit