Езикови лагери за ловци на дипломи

Може да съчетаете двуседмично или месечно обучение с изпит за сертификат IELTS или TOEFL за университет в чужбина
Shutterstock

Ния Попова

Езиковите ваканции, които вече много български фирми предлагат, могат не само да предразположат детето ви да говори на чуждия език, който иначе изучава в училище. Все повече образователни консултанти дават възможност тийнейджърът, особено ако се кани да кандидатства в чужбина, да вземе сертификат за IELTS или TOEFL, прекарвайки месец в британско училище или университет. В допълнение абитуриентите, които се канят да кандидатстват в природонаучни направления или медицина, могат да усвоят и конкретната терминология в съответната професия с един летен лагер. Който, естествено, ще им донесе и нови контакти и емоции.

За „ловците на дипломи“ има специални оферти, които обаче са по-скъпи от традиционните езикови ваканции, при които детето ви ще комбинира например език и спорт. Има десетки частни школи, в които хлапето още на 16-годишна възраст може да усвои чуждия език на ниво, на което вече използва терминологията на професията, която е избрало.

Англия
Ако искате вашият тийнейджър да се подготви за изпити по конкретния чужд език, цената варира според броя на седмиците. В Университета на Съсекс в Брайтън например две седмици обучение струват 2850 паунда, а при цял месец сумата вече става 5700 паунда. Таксата включва не само подготовката, но и настаняването в общежитие, издаването на езиков сертификат, две екскурзии, както и трансфера от летището. Програмата обхваща 13 часа упражнения за произношение и интонация, 7 часа умения за общуване и 13 часа уроци, фокусирани върху различни професии. Сред тях са коучинг, филмово изкуство, международна политика, финанси, право, нови технологии, здраве и здравословно хранене. Ако ученикът обяви, че иска подготовка за IELTS, обучението е две седмици.

„Дикър Скуул“ в Англия е със значително по-ниски цени, но има възрастови ограничения за децата – не трябва да са навършили 17 години. Много е подходящо за деца, които искат да учат изкуства, главно балет, в чужбина. За две седмици таксата е 2250 британски лири, но обучението е много интензивно, като включва 30 часа по език на седмица. Заниманията по балет са 40 часа. В допълнение децата могат да изучават срещу доплащане и други арт дисциплини – филми и анимация, фотография и др.

Учениците, които искат и през лятото да изучават академични предмети на английски, могат да изберат DLD, Лондон, където развиват и IT уменията си според британската терминология. Учебната програма включва и математика на английски. Цената на двуседмичен курс е 2560 паунда, а месечното обучение вече достига до 5120 паунда. Курсистите избират според нуждата си четири предмета, които изучават всяка седмица. Могат да учат както изкуства, така и природни науки, история, английски, презентационни умения. Има и специална интензивна подготовка за медицина, където се правят и практически опити по химия и биология. Изучава се и оказване на първа помощ, както и медицинска етика. Учениците се подготвят и за това как да кандидатстват медицина в Англия.

Франция, Германия и Испания
Във Франция пък има летни ваканции, които специално подготвят учениците за последващ изпит за езиков сертификат на високо ниво. Някои от дипломите, като DELF и DAF, имат безсрочна валидност. Първият специално стига до най-високата летва от европейската езикова рамка – нивата C1 и C2. Той е и единственият, който гарантира прием във френски университет без изпит за езикови познания. Цените на двуседмичен курс тръгват от 2750 евро. Една от школите – Ecole des Roshes, предлага освен обучение по езика и обучение по пилотиране на малък самолет, като заниманията са три или четири следобеда седмично.

В Германия учениците могат да получат в рамките на една ваканция сертификат, с който могат да бъдат приети в немски и австрийски университети. Там цените са и по-ниски – цената на двуседмичен курс започва от 830 евро. В нея обаче не се включват таксите за екскурзии или за спортни състезания, те се заплащат допълнително. Подобни са и тарифите във Виена, където има специални курсове по немски за млади хора, на възраст от 16 до 19 години. Цената им тръгва от 1263 евро, като по желание се доплаща и за настаняване в самостоятелна стая. Обучението по немски е по 20 или 30 часа по езика в съответната група.

Интензивното обучение по испански език в Мадрид е съчетано с изпити по езика, които се зачитат при кандидатстване в университетите и които тази година започват от 6 април. Таксата за езиковото обучение е 973 евро на седмица, но е само за обучението. Ако искате да платите и за езиковия изпит на детето ви, допълнителната цена е от 120 до 220 евро. 17-годишните в школата в Мадрид учат 30 часа испански, като 24 часа са посветени на езика, а 6 са специализирани и са посветени на обсъждане, предимно на културни теми, чрез които студентите повишават нивото на говоримия си испански, говорейки за кино, театри и музика.

Подобно обучение има и в университета в Барселона, като там се приемат ученици само над 17 години. Стандартният курс е 24 плюс 6 учебни часа на седмица, но ако желаят, младежите могат да заявят и интензивен курс от 36 часа. Настаняването е в семейства, на общежитие или в апартаменти. Децата, които установяват, че напредват бързо и на интензивния курс и имат време, и възможност да вземат допълнителни уроци, могат да заявят още 6 специализирани часа по съответните учебни предмети.

Език и спорт
Все по-популярни през последните години са езиковите ваканции, които се съчетават с интензивни спортни занимания. Те обаче са по-подходящи за тийнейджърите, чиято цел е просто по-доброто усвояване на език.

Предложението за футболните фенове да подобрят английския си, като го съчетаят с любимия си спорт, е да се запишат в школа на Арсенал или на Манчестър. Така, от една страна, ще изкарат стандартните 20 часа езиков курс, а от друга, ще поспортуват на терена на любимите си отбори, като на финала ще получат и фланелка на тима. Програмата за тренировки на Арсенал например е разработена от старши треньора на тима Арсен Венгер и много родители записват децата си на тези лагери. Подобни програми има и за Манчестър Юнайтед.

Увеличават се и програмите, които предлагат за децата езда или спортна стрелба. При това възрастта на тийнейджърите, които се записват да учат по такива програми, намалява. Ездачите вече са под 14 години, а цената за две седмици е 2000 евро. Нов хит е и скалното катерене в закрити помещения, на изкуствени стени. Там цените са 2150 евро за две седмици езиково обучение плюс катерене, като възрастта на децата е от 10 до 14 години.

Материалът е част от специалното приложение „Образование“ на бр.9 на сп. „Икономист“.

Текстът е публикуван в брой 9/2018 г. на списание „Икономист“, който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Коментари