Държавата иска контрол върху сделката за активите на ЧЕЗ

Късно снощи Борисов отново е разговарял с Бабиш за продажбата
БТА

Обсъдихме обстановката, която се създаде заради нашата сделка и притесненията, които изразиха всички. Премиерът желае да има пълен контрол върху сделката и компанията, която ще придобием, съобщи Гинка Върбакова след срещата с премиера Бойко Борисов тази сутрин в Миинстерски съвет.

Тя каза още, че е склонна българската държава да има участие, ако това ще успокои потребителите и, ако продавачът се съгласи. Тя утчни, че финансирането на сделката е от международни банки и няма участие на български банки.

Върбакова обяви, че заминава за Чехия като представител на нейните компании, за да обсъди и с продавача ЧЕЗ груп обстоятелствата около сделката.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че държавата има възможността, ако продавача се съгласи, да влезе в подобна сделка.

Заявихме ясно желанието си да участваме в тази сделка по един или друг начин. Имаме възможност през средства от бюджета или частно придобиване – чрез някоя от енергийните компании, да влезем в подобна сделка“.

Върбакова каза, че  е склонна българската държава да има участие, ако това ще успокои потребителите и, ако продавачът се съгласи, като уточни, че финансирането на сделката е от международни банки и няма участие на български банки.

Междувременно стана ясно, че Борисов е разговарял късно снощи с чешкия си колега Андрей Бабиш, в който с обсъдили отново сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България,съобщиха от правителствената  информационна служба.

В този разговор българският министър-председател е поискал допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство.

Върбакова обяви, че заминава за Чехия като представител на нейните компании, за да обсъди и в продавача на ЕРП-то обстоятелствата около сделката.

 

 

 

Коментари