Дълбоко в себе си знам, че сърцето ми е българско

Публиката винаги се е държала чудесно към мен, казва френската певица Силви Вартан пред „Икономист“ броени седмици преди прощалното ѝ турне в България

Интервюто взе Магдалена Георгиева

 

След по-малко от два месеца известната френска певица Силви Вартан идва в България с последното за музикалната ѝ кариера турне. Певицата ще се сбогува с българската публика с два специални концерта във Варна, на 19 април, а вторият в София, на 21 април. Концертите са част от турнето, озаглавено „Forever Sylvie”, което ще започне със специален концерт в Париж, посветен на рок звездата и бивш съпруг на Силви Вартан, Джони Холидей, който почина преди няколко месеца.

– Г-жо Вартан, българската публика ще Ви види за последно във Варна и в София – кажете нещо повече за концертите?

– Концертите са разделени на три части. През първата изпълнявам хитове от 1960 до 1980 година – от ерата на рокендрола. През втората част са включени песните от 80-те до днес. А през третата публиката ще види и чуе видеоклипове и песни, които ще й върнат спомена за отминалите години.

– Има ли нови песни в програмата?

– Да. Ще изпея и няколко български песни, които са близки до сърцето ми. Освен това ще почета паметта на Джони Холидей – моята първа любов.

– А защо озаглавихте турнето си Forever Sylvie?

– (Смее се.) Защото няма край! Винаги съм искала да бъда изпълнителка. Още когато бях в България, на 6 години знаех, че искам да сбъдна тази моя мечта. Като малка трябваше да изиграя една сцена от филма „Под игото“ и това по всяка вероятност отключи желанието ми да стана актриса.
От друга страна, семейството ми беше много музикално. Баща ми свиреше на пиано и композираше музика. Дядо ми също можеше да свири на пиано и на акордеон. Като цяло израснах в музикална среда. Брат ми беше музикант. В един момент той започна да свири на тромпет, прибра ме под крилото си и така аз започнах да пея. Тогава не знаех със сигурност дали искам да бъда певица, защото желанието ми беше да стана актриса.
– Как искате да Ви запомни публиката?
– Никога не съм си задавала този въпрос. Пея от малка и съм излизала на сцена в различни държави, което ми е носило различни преживявания. Публиката винаги се е държала чудесно към мен. Смятам, че хората ще запомнят близостта ни, онази истинска емоция.
– Малко преди концертите в България ще пеете във френската зала Le Grand Rex в памет на Джони Холидей – какво е старата любов за Вас?
– С него споделяме толкова златни моменти заедно. Любовта ни беше страстна. Бяхме деца, които пораснаха пред френската публика. Заедно откривахме света. Като всеки млад човек, който преживява всичко за първи път. Беше невероятно – като някакъв емоционален ураган. Чувствахме, че ще живеем завинаги. Без ограничения. Имахме привилегии, бяхме разглезени от обстоятелствата, публиката, удоволствието, страстта. Емоционално се чувствахме на върха.
– Бракът Ви с него продължава едва около 15 години, но те явно са твърде важни и за кариерата Ви, и в личен план – как и с какво Ви промени Джони?
– Когато сте влюбени, винаги си влияете помежду си. Освен любов и страст разменяхме вълнения, притеснения, мечти и всякакви лични неща. Споделяхме и артистичните си страни, защото често излизахме заедно на сцената. Откривахме света с очите на младежи. На 20 години всичко е значително по-силно, отколкото по-късно в живота.
– Кои са местата и хората в България, които Ви носят най-вълнуващи спомени?
– Местата са много! Първия път, когато се прибрах в България, отидох в София, където живях като дете, и в планинското селце Лакатник. Оттам имам прекрасни спомени за гледките, звуците и хората. Всичките ми сетива бяха изострени като на животно. Още помня аромата на планинския въздух в Лакатник.
Дължа много на българските си корени. За съжаление, един от последните пъти, когато се прибрах, видях, че бяха съборили къщата на дядо в София. Спомням си как живях в нея и да я видя унищожена, наистина разби сърцето ми. Бях помолила шофьора на таксито да ме откара до улица „Шипка“ и пеш стигнах до мястото, близо до посолството на Сърбия на ул. „Велико Търново“. Бяха издигнали огромна сграда пред къщата. Разплаках се, защото разпознах мястото по плочите на земята. Бях разстроена и момичето, което беше с мен, ме попита дали искам да влезем в сградата. Аз ѝ отговорих „Да“, но сякаш бях във филм. Но за мен винаги е удоволствие да се връщам в България. Въпреки че съм била много малка, имам изключително ясни спомени за страната, за местата, които съм посещавала. Случва се хора да ми кажат, че те вече не съществуват.

Sylvie Vartan

– Какво бихте написали срещу изредените по-долу думи:
– София – Огромна част от сърцето ми, защото там прекарах първите 7 години от живота си. Знам много места в София, които ми връщат приятни спомени.
Париж – Светлини, Коледа.
Ню Йорк – Мечта и вълнение.
Джони – Моята първа любов.
Дейвид – Моето съкровище. Исках да бъда майка и исках няколко деца, но животът ме дари с две. Така че се радвам да имам две, а и имам внуци, така че това е чудесно.
Тони – Той е основата на моя живот. Тони е не само мой съпруг, той е всичко.
Дарина – Името ѝ казва всичко. Тя е моята светлина. Опитвам да направя всичко най-добро за нея. Носи ми огромно щастие. Дарина е дар от Бога.
Музика – Лечител на всяко страдание, всяка болка. Когато изпълнявам, музиката ме кара да забравя за загубите и да не мисля. Не мислиш за нищо и забравяш всяка болка.
Кино – Това беше първата ми мечта. Винаги търся добрата история, която би била фантастична да изиграя.
Олимпия – Моята първа сцена и първата ми среща с публиката.
Силви – Името, което моите майка и баща ми дадоха. То е спомен за родителите ми.
– Кое е най-нестандартното място в света, на което сте пели „Я кажи ми, облаче ле бяло”?
– Първият път, когато я изпях пред публиката, беше, когато се бях върнала в България през 1991 година. След това я пях във Франция. И сега ще я изпълня отново в България. Тя е символ на свободата, на емоцията. Баща ми обичаше тази песен.
– Коя е българската дума, която най-често използвате?
– Боже, Боже! (Смее се.) Всеки в семейството ми знае какво означава.
– На колко биса сте готова да излезете за последно пред българската публика?
– Винаги съм готова да пея пред българска публика. Измина много време, откакто не съм се връщала в България като певица. Иначе често се прибирам.
– Какво Ви кара да се гордеете с родината си?
– Българите са много гостоприемни, емоционални, сантиментални. Тези качества са много присъщи за мен. Случва се да ми зададат въпроса каква се чувствам повече – французойка, американка или българка. Истината е, че съм се научила да свиквам бързо с всяко ново място, където отида. Но ако спра за момент и помисля, дълбоко в себе си знам, че сърцето ми е българско. Както казват: „Кръвта вода не става“. И

 

Текстът е публикуван в новия брой на „Икономист“ от 9 март, който може да купите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя

Коментари