Дискриминацията на жените е най-големият проблем на нашето време

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи послание по повод Международния ден на дамите
Gulliver Photos/Getty Images

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи дискриминацията срещу жените като най-големия проблем на нашето време. Международната общност трябва да преодолее сериозни препятствия в борбата срещу дискриминацията и експлоатацията на жените, отчете Гутериш в послание по случай Международния ден на жената, 8 март. Той подчерта, че постигането на равенство между половете, а също и разширяване на правата и възможностите на жените, „е незавършена задача на нашето време и най-големият проблем в областта на човешките права в днешния свят“.

Гутериш обърна специално внимание на мащаба на разпространението на сексуалните посегателства срещу жените на работните и обществените места, у дома, дори в страни, които се гордеят със своите постижения в областта на равенството между половете:

„Живеем в свят, доминиран от мъжете, с култура, доминирана от мъжете. Това важи и за правителствата, обществените администрации, частния сектор, но и в международните организации като ООН. Централният въпрос за половото равенство е въпросът за властта. Затова овластяването на жените е най-важната ни цел. За да стане това овластяване реалност, в ООН направих равенството наша основна цел за реформа. Вече достигнахме равенство във висшия ръководен състав – най-високото административно ниво в ООН. Скоро ще го постигнем и на ниво държавни лидери в ООН. Но целта ни е да имаме равенство в цялото ООН. Това ще бъде важен инструмент за нас, за да можем да се преборим със сексуалната експлоатация и злоупотреба с нулева толерантност. Да се борим със сексуалния тормоз и да сме сигурни, че сме създали организация, в която мъжете и жените могат да работят заедно в пълно равенство, за да допринесат за свят, в който жените и мъжете могат да бъдат в пълно равенство“.