Да скриеш гръмоотвода

Без прозрачност за вземането на решенията кое дете как да се лекува, скандалите във фонда за лечение на деца в чужбина ще продължават, дори той да се влее в НЗОК

Иглика Горанова
Иглика Горанова / 03 November 2018 10:40 >
Да скриеш гръмоотвода
Гръмоотвод. Така бившият министър на здравеопазването Стефан Константинов нарече Фонда за лечение на деца в чужбина. И няма основание да се съмняваме, че това е точно така. От създаването си през 2004 г. до сега Фондът периодично е вкарван в схемата на скандалите: било с непрекъснатата смяна на шефовете му, един от които бе арестуван и обвинен в корупция, а впоследствие оправдан; било заради бавене на документация на болни деца; било заради липса на достатъчно средства или престрелки между Обществения съвет към Фонда, който трябва да контролира харчовете и да следи за прозрачността, и здравното министерство, което не е съгласно гражданска формация да му нарежда какво да прави.

От няколко дни мълнии в общественото пространство хвърля идеята Фондът да се влее в Здравната каса, а Общественият съвет, който следи за прозрачността на работата му и контролира разходите, да прекрати дейността си. От гледна точка на управлението това предложение вероятно изглежда повече от блестящо. То теоретично създава повече възможности за лечение на деца в чужбина и слага край на мисловните гърчове на властта как да намали влиянието на Обществения съвет, който определено ги дразни. С неговото ликвидиране ще се сложи и край на спора компетентни ли са членовете на този съвет да вземат решения, при положение че не са медици, и дали някои от тях не са се превърнали от защитници на обществения интерес в лобисти на чужди болници.

От гледна точка на гражданското общество закриването на Обществения съвет изобщо не е добър ход. Администрацията на фонда, колкото и професионална да е, няма навика да обяснява как взема решенията си, а липсата на прозрачност ражда недоверие, гняв и протести. Още повече, когато става въпрос за живота на болни деца. Няма родител, който да не е готов да направи всичко, за да спаси детето си, и няма общество, което да не е готово да защити болно дете. Това са важни психологически моменти, които авторите на реформата до този момент неглижират. Няма друго обяснение защо до момента никой не казва ясно кой орган в Здравната каса ще замести Обществения съвет, ако той бъде закрит. По този повод една колега и изстрадала майка, написа в социалните мрежи: „Ако още сега не се обясни публично как едно болно дете, което не може да бъде лекувано тук, ще заминава в чужбина, кой ще взема решение и кой ще контролира тези решения, се връщаме 15 години назад. И отново семействата с болни деца се поставят в безизходица“.

А преструктурирането на Фонда има и добри страни. По думите на друг бивш министър на здравеопазването – Илко Семерджиев, това е единственото рационално предложение на здравното министерство. Децата са здравноосигурени граждани и всяко тяхно лечение им се дължи в България. Ако не може у нас, то се извършва в чужбина. В момента само Фондът, който е към Министерството на здравеопазването, разглежда молби на родители на болни деца. Той има двойно финансиране – от бюджета и от дарители, и разполага годишно с между 5 и 20 млн. лв. А НЗОК разпределя 4 млрд. лв. Както и да се погледнат сумите, капиталовата адекватност на касата е много по-добра и 4 млрд. лв. дават много по-големи възможности за лечение в чужбина. Здравната каса е тази, която работи в пълна координация с осигурителните системи на всички европейски страни и може да намери най-адекватното лечение.

Ето защо в цялата какофония около преструктурирането на Фонда най-разумното е да се предложат решения, които хем ще осигурят повече възможности на децата, които имат нужда от лечение в чужбина, хем да се намери начин процесът на вземане на тези решения да бъде прозрачен за обществото. И е задължително тази реформа да се обясни подробно, а не да се създават излишни напрежения, които да я спънат от самото начало. Да скриеш гръмоотвода, не е решение.

 

Текстът е публикуван в брой 44 /2018 г. на списание „Икономист“ от 2 ноември, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit