Да влезеш в обектива на Арнолд Нюман

Портрети на Мерилин Монро, Пабло Пикасо и Анди Уорхол са в първата изложба на именития фотограф в София

Виолета Цветкова
Виолета Цветкова / 03 November 2018 15:03 >
Да влезеш в обектива на Арнолд Нюман
„Не правете снимки с вашия фотоапарат. Правете снимки с ума и сърцето си.” Думите са на американеца Арнолд Нюман (1918 – 2006 ), обявен от сп. Photo District News за един от 25-те най-влиятелни фотографи в света. Ако не вярвате, вижте първата изложба на българска земя, събрала повече от 50 фотопортрета на знаменити личности. Откриването ѝ е на 6 ноември в Софийската градска художествена галерия и ще бъде отворена за посетители до 9 декември.

 

Още приживе Арнолд Нюман е признат за един от най-влиятелните и известни фотографи в съвременната история. Посвещава цели 70 години на хобито, което превръща в своя професия и начин на живот. Явно при него не става дума само за талант, а и за усет на психолог, защото успява да спечели доверието на прословути ексцентрици като Пикасо и Дали, на десет американски президенти, на писатели особняци като Труман Капоти и Айн Ранд, на скандални двойки като Мерилин Монро и Артър Милър, на модни законодатели като Кристиан Диор и музиканти като Джордж Харисън. Пред обектива му смирено е заставал дори генералисимус Франко. Няма късмет единствено с Айнщайн – геният умира ден преди уречената среща с фотографа.

Арнолд Нюман създава собствен творчески подход – фотопортрет в интериор. Без капка скрупули разбива наложения стереотип на фотостудиото и ситуира своите модели в обичайна за професиите им среда. Подобна техника е далеч от обичайното през 30-те години на ХХ век. Но прилагайки я, той не само подсказва характерните особености и занимания на героите в обектива, а и лесно скъсява дистанцията помежду им; предразполага ги да се отпуснат и да го оставят да подреди кадъра като картина. Благодарение на това сега можем да видим Стравински край рояла, Шагал пред своя картина, Кенеди пред Белия дом…

Нюман продължава да снима до сетния си час. „Правеше портрети дори на пациенти на болницата, в която преживя последните си дни”, разказва неговият близък приятел и фотограф от Санта Фе – Рейд Каланан. Той е бил може би последният му модел: „Седях срещу него на болничното легло. Арнолд ме помоли да поставя ръка на едната си буза – а ла Пикасо. И на другата сутрин си отиде… Ужасно ми липсва”.

Изложбата на Арнолд Нюман в България е десета от поредицата „Майстори на фотографията”, реализирана от фондациите „МУСИЗ” и „Америка за България”. Ден след откриването проф. Уилям Юинг – световнопризнат учен в областта на фотографията, ще изнесе лекция за изкуството на големия артист.

 

Текстът е публикуван в брой 44 /2018 г. на списание „Икономист“ от 2 ноември, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit