Град на кино, музика и технологии

Редом с Ню Йорк и Сан Франциско Сиатъл е едно от местата в САЩ, които задължително трябва да посетите
Shutterstock
ЕМБЛЕМА: Кулата Космическата игла е един от символите на САЩ и често ще я видите във филми и сериали

Америка на Тръмп изглежда по-труднодостъпна, но ако имате път в страната отвъд Голямата вода и планирате да я пообиколите, задължително включете в програмата си Сиатъл. Разположен в североизточната част на Западния бряг на САЩ, градът от рибарско селище и дърводобивен център през 60-те години на миналия век се превърна в един от световните високотехнологични центрове и стана люлка на глобални, трансформиращи не само бизнесите си, но и света гиганти като Boeing, Microsoft, Amazon и Starbucks.

Но оставете бизнеса настрана – наричан Изумрудения град заради чистите води и зелените гори, от които е заобиколен, Сиатъл е и един от най-значимите от музикална гледна точка градове в света. Не само че там възникна гръндж музиката, но в неговите джаз клубове са стартирали кариерите на Рей Чарлс, Куинси Джоунс а изтънченият, интелектуален имидж го прави едно от емблематичните места за заснемане на телевизионна и кинопродукция, редом до Ню Йорк, Чикаго и Сан Франциско. Кулата Космическата игла е сред символите на САЩ и ще я видите често в различни сериали, а и в „Любовни квартири“ (Singles, 1992), в който героите ходеха да слушат в клубове на живо все още слабо известни банди като „Пърл Джем“, „Алис ин Чейнс“ и „Саундгардън“.

Заради влажния климат и честите валежи Сиатъл винаги изглежда като току-що измит. Въздухът е чист, над 90% от електроенергията се добива от ВЕЦ-ове, а плаващите над залива Елиът облаци и мъгли напомнят за Сан Франциско. Влизането в града по пътя от летището е визуален шок – за пътуващия изглежда сякаш магистралата ще се забие в небостъргачите на сиатълското Сити.

Цените на хотелите в града са доста високи и ако търсите изгоден лукс, по-добре се ориентирайте към висококатегорийни хотели в предградията му като Редмонт и Белвю. Но дори и в центъра може да наемете апартамент изгодно през Airbnb.

Shutterstock
отГОРЕ: Издигнатото през 2012 г., виенското колело е разположено на кей на крайбрежната улица. Гондолите му са климатизирани

Заради голямата отдалеченост от България проблемът си остава достигането до града – самолетният билет дотам и обратно излиза около €1000 на човек, а пътуването не е никак кратко. Ако летите директно, имайте предвид и часовата разлика – тя е сериозните 9 часа, така че помислете за по-дълъг престой, за да може да се аклиматизирате.

В Сиатъл има много неща за гледане, но входните такси в атракционите, музеите и други забележителности не са ниски. Затова купете пропуска Citypass, с който срещу $89 може да посетите четири от основните атракции плюс корабна разходка, която самостоятелно струва $50.

Космическата игла
Построена за Световното изложение през 1962 г., кулата прилича на космически кораб, поставен на кокили. Тя е висока 184 м, като в „летящата чиния“ се намира въртящ се ресторант, а над него има наблюдателна площадка, от която гледката на 360 градуса е невероятна. В момента кулата се реновира и ресторантът не работи, но се очаква през лятото да бъде отворен.

Shutterstock
ГЛЕДКА: Влизането в Сиатъл с автомобил е драматично изживяване

Крайбрежната улица
Разположена точно под стария център на града, на нея са останали кейовете, където някога са пристигали рибарските лодки. Сега там има малки рибни ресторантчета и магазинчета за сувенири. И двете не са за изпускане. Разходката ви ще премине и през Кей №59, на който е разположен известният Сиатълски аквариум, но съвсем спокойно може да го пропуснете, освен ако не сте с деца. Входът за възрастни е $30, които можете да похарчите за нещо по-разумно.

Но се качете на голямото виенско колело, високо повече от 50 метра, от което гледката над залива Елиът и градския център е зашеметяваща.

Музейните спирки
В Сиатълския музей на изкуствата ще видите както образци на съвременно американско изкуство, така и произведения от индианците, населявали някога района. Всеки първи вторник на месеца входът е безплатен.
Музеят на попкултурата е интересен дори и отвън – направен по проект на Франк Гери, той изглежда като халюцинация с лъскавия си, цветен корпус, който прилича на веещи се парчета метал. Вътре ще видите реквизит от кинохитове и клипове на легендарни музикални банди като „Нирвана“.

Ако сте почитател на екстравагантната архитектура, не пропускайте и Градската библиотека, чиято многоъгълна форма по проект на Рем Колхас често я включва както в класациите на най-оригиналните, така и на най-грозните сгради. Въпрос на настроение.

Shutterstock
визия: Музеят на попкултурата е интересен и отвън

Пазарът „Пайк Плейс“
Няма как да го пропуснете – двуетажният закрит пазар, надвесен над залива Елиът, предлага свежа храна, зеленчуци и плодове, а ако сте наели апартамент и искате да спестите от парите за ресторант, може да купите прясно уловена сьомга и да я сготвите. Ще усетите разликата. Ако си падате по странностите, в съседна пресечка е и стената от дъвки, където жителите и посетителите на града са облепили фасадите на тясната уличка със своите, точно така, дъвки.

Площадът „Пайъниър“
Това е мястото, където са се установили първите заселници в града в средата на XIX век. Представлява чаровен квартал със стари сгради, който е включен в списъка с историческото и културното наследство на САЩ. Там се намира и небостъргачът „Смит Тауър“ (184 м), някога смятан за най-високата сграда на запад от река Мисисипи.

Музика за всички
Това е най-престижното място за артистични събития, като 2500-местната зала е и седалището на концертите на световноизвестния Сиатълски симфоничен оркестър. И не забравяйте за стотиците клубове, където може да слушате музика на живо от някоя от прохождащите музикални банди, която нищо чудно някой ден да се окаже следващата „Нирвана“. Между другото, на 8 август на стадиона „Сейфко Филд“ има концерт на „Пърл Джем“.

Текстът е публикуван в брой 12/2018 г. на списание „Икономист“, който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Коментари