Големият замисъл на Мун Дже-ин за Корейския полуостров

Засега санкциите спъват амбициозните планове на президента за сътрудничество със Севера
Това бе третата среща между двамата лидери и първата визита на южнокорейски президент в Пхенян за повече от десетилетие.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин се срещна в севернокорейската столица Пхенян с диктатора Ким Чен-ун. Това бе третата им среща и първата визита на южнокорейски лидер в града за повече от десетилетие. Една от целите на визитата бе да убеди Ким да поднови преговорите с Америка за прекратяване на ядрената му програма – преговори, които са в застой след шумно рекламираната среща през юни между Ким и Доналд Тръмп. Южнокорейският президент се надява да укрепи отношенията между двете Кореи, най-вече в икономиката. Какви са плановете на Мун за бъдещето на полуострова?

Двете страни са разделени от силно милитаризирана граница още от примирието, което сложи край на Корейската война през 1953 г. Мун, чието семейство е от Севера, започна политическата си кариера като съветник на бившия президент Ро Му-хюн, който натискаше за по-тесни връзки между двете Кореи. Той осъжда десетилетното им разделение и смята, че полуостровът трябва накрая да се обедини. Планът на президента за преодоляване на разцеплението се основава на икономическата им реинтеграция. Неговата „нова икономическа карта“ предвижда ремонт на пътища и жп линии и изграждане на тръби през Северна Корея за доставка на руски газ за Юга. Той иска освен това да съживи южнокорейския туризъм в Севера и да убеди южнокорейските компании да инвестират в серия от специални икономически зони на Севера, като се започне от отварянето на индустриалния комплекс в Кесон близо до границата, който бе изоставен през 2016 г. след ракетен опит на Северна Корея. За тази цел група бизнес лидери, включително мениджъри на големи конгломерати в Южна Корея, го придружиха в Пхенян.

Освен да преодолее раздора между двете Кореи, Мун се надява планът му да отприщи икономически бум в Североизточна Азия. Това би било полезно за Южна Корея, която се бори със забавящ се растеж и бързо застаряващо общество. В известна степен това би било добре и за Ким, за чийто лишен от пари режим инвестициите биха били от полза. На неотдавнашен парад по случай 70-ата годишнина от основаването на Северна Корея дефилираха цветни платформи, възхваляващи икономическото развитие, както и обичайните маршируващи войници.

Планът обаче е спъван от проблеми. Един от тях е, че южнокорейците не са толкова ентусиазирани, колкото президента си, от икономическото сътрудничество с обеднелите си съседи. Те не искат да кихнат парите, от които президентът се нуждае за плановете си, имайки предвид липсата на средства на Севера. И макар че Северна Корея може с радост да остави Югът да плати за ремонтирането на част от остарялата ѝ инфраструктура, вероятно няма да приеме идеята да остави  южнокорейски мениджъри да поемат управлението на икономиката. Най-важното обаче е, че няма вероятност международните санкции срещу Северна Корея да бъдат отменени, докато не бъде преценено, че страната е постигнала достатъчен напредък към отказ от ядрената си програма. Докато Мун се подготвяше да замине за Пхенян, САЩ свикаха заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което бе обсъдено как да се предотврати всякакво нарушение на санкциите. Колкото и амбициозни да са плановете на Мун, засега те са незаконни.