Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на шестима депутати

Сред тях са лидерът на "Воля" Веселин Марешки и Елена Йончева от БСП

iconomist
iconomist / 08 November 2018 12:29 >
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на шестима депутати
Главният прокурор Сотир Цацаров отправи към Народното събрание искания за снемане на имунитета на шестима народни представители. Според него трябва да бъдат разследвани - Веселин Марешки - лидер на ПП "Воля" и зам.-председател на Народното събрание, Кръстина Таскова, депутат от "Воля, Пламен Христов, също депутат от "Воля" както и Елена Йончева Георги Михайлов от БСП и Борис Кърчев от ГЕРБ.

Веднага след оповестяването на информацията депутатът от БСП Георги Михайлов заяви в кулоарите на парламента, че се отказва от имунитета си, съобщи news.bg.

Елена Йончева от БСП прокуратурата иска да разследва за пране на пари в особено големи размери и по-точно за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от  КТБ. Разследването в специализираната прокуратура започна след сигнал от депутати. Според разследващите парите били прикривани чрез офшорна компания - "Далий трейдинг лимитид", предаде БТА.
Разследването срещу Марешки, Таскова и  Христов /ПГ "Воля"/ е за изнудване. Макар вече доброволно да се отказаха от имунитетите си, Цацаров изпраща ново искане до НС, защото от спецпрокуратурата смятат, че е налице престъпен сговор. Разследването е за заплахи към собственици на аптеки с цел те да бъдат принудени да купуват лекарства и лекарствени средства само от "Фармнет" ООД на по-високи цени спрямо другите доставчици.
За депутата Георги Михайлов от ПГ "БСП за България" Цацаров иска имунитета заради разследване за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. Те касаят Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София и са на стойност  24 359 808 лв. за периода 2015 г.-2017 г., когато той е бил директор.
Главният прокурор иска и имунитета на Борис Кърчев от ПП ГЕРБ, за престъпления за неплатени данъци в особено големи размери. Проверката засяга периода юни-юли 2015 г., когато в Стара Загора, като управляващ "Би Би Си Кейбъл" ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 320 000 лева ДДС. Подадена била невярна декларация за ДДС.
Exit