Германското правителство намали прогнозите си за растеж през 2018 и 2019 година

Според анализаторите икономиката ще расте до не повече от 1,8% при заложени 2,3

iconomist
iconomist / 10 October 2018 16:05 >
Германското правителство намали прогнозите си за растеж през 2018 и 2019 година
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Германското правителство намали рязко своите прогнози за представянето на водещата европейска икономика през тази и през следващата година, съобщава Ройтерс, цитирайки официален, но все още непубликуван документ на властта в Берлин.

Канцлерът Ангела Меркел и нейния коалиционен кабинет вече очакват БВП на Германия да нарасне през 2018-а година с едва 1,8% при предишна прогноза, направена през април, за експанзия от 2,3%.

Правителството намали и очакванията си за икономическия растеж през 2019-а година до 1,8% от 2,1%, като прогнозира сдържана експанзия от 1,8% и през 2020-а година.

Според документа с който разполага Ройтерс, потребителската инфлация в Германия ще нарасне с 1,8% през тази година, преди да се ускори до 2,0% през 2019-а година, което съвпада с предходните правителствени прогнози. За 2020-а година се очаква индексът на потребителските цени (CPI) да нарасне с 1,9%.

Трябва да се има предвид, че официалните осъвременени икономически прогнози на германското правителство ще бъдат оповестени в четвъртък (11-ти октомври).

Най-новите правителствени прогнози, с които разполага Ройтерс, съвпадат отчасти с информация на вестник "Ханделсблат" от миналата седмица, според която властта в Берлин ще ревизира оценката си за растежа на БВП през 2018-а година до 1,8% от 2,3% през април и за 2019-а година - до 2,0% от 2,1%.

През предходната седмица, петте водещи германски икономически института също понижиха своите прогнози за растежа на водещата европейска икономика за тази и следващата година.

МВФ пък беше поредната важна институция, която също намали оценките си за представянето на германската икономика. Според есенния доклад на Фонда - "Световни икономически перспективи", представен във вторник, БВП на Германия вече се очаква да нарасне през настоящата година с 1,9% вместо с 2,2% с оглед на спада на промишлените поръчки и на обемите а търговия. МВФ вече очаква и по-слаб растеж от 1,9% на германската икономика за 2019-а година спрямо предходна оценка за експанзия от 2,1%.

Според същия официален документ с който разполага Ройтерс, правителството в Берлин очаква по-нататъшна ескалация на глобалното търговско напрежение, която може да засегне тежко германския износ и именно това би представлявало основен риск пред водещата европейска икономка.

Другите рискове пред които е изправена германската икономика включват несигурността относно предстоящото излизане на Великобритания от ЕС, както и рискът икономическите и финансови кризи в Турция и Аржентина да се разпространят и към останалите развиващи се пазари, се посочва в официалния правителствен документ.
Exit