ГЕРБ скастри президента Радев

Според Цвета Караянчева държавният глава се дразнел от силната европейска подкрепа на правителството

Президентът по Конституция трябва да е обединител на нацията и да води диалог с останалите институции, а не да раздава обидни квалификации. Това обяви в изявление за медиите председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) по повод критиките на президента Румен Радев към управляващите, съобщи бТВ.

На брифинг, посветен на годишнината от встъпването му в длъжност, държавният глава не спести критики към управляващото мнозинство. „Парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско”, посочи още държавният глава.

На тази критика Караянчева отговори, че всяка парламентарна група гласува спрямо своята предизборна кампания и това не е „нотариат, който официализира решенията на правителството”, а отговорност към избирателите. Според нея ниското доверие към Народното събрание се дължи и на „грубите и непремерени нападки” на държавния глава.

„С огромно съжаление констатирам, че катастрофичното говорене изглежда е предпочитано от държания ни глава похват. В годишния си отчет той говори за критичен период от развитието на България, за опасност от суспендиране на демокрацията и отменяне на обществения дебат за председателството като алиби за бездействие по болните теми. Естествено мрачната картина веднага беше подсилена от обвинения към Брюксел – в безразличие и липса на разбиране и съдействие. Толкова тънко прикрит израз на раздразнение заради силната европейска подкрепа за правителството – по-добре да го беше казал направо”, заяви Цвета Караянчева.

Коментари