В Япония ще строят небостъргач от дърво

Стойността на 70-етажната сграда ще е 5,6 млрд. долара

Японска компания планира да построи най-високия дървен небостъргач в света, като 90% от структурата ще бъде от дърво, пише profit.bg.

От Sumitomo Forestry обявиха, че дървеният небостъргач, който носи името W350, ще бъде 350 метра висок, а сградата ще бъде смесица от стомана и дърво.

В 70-етажната сграда, която се очаква да бъде построена в Токио, ще има магазини, офиси, хотели и частни жилища, отбелязва компанията в плановете си, представени по-рано през месеца.

Строителството с дърво обаче не е евтино. За сградата ще бъдат използвани 185 000 куб. м дървена маса, а строителството се очаква да струва около 600 млрд. йени (5.6 млрд. долара), което е два пъти повече, в сравнение с един традиционен небостъргач, построен с настоящите технологии.


Най-високата дървена сграда в момента е с 18-етажа (53 метра) и е част от Университета на Британска Колумбия.

В сградата на Sumitomo ще има много зеленина. В нея също така ще бъде внедрена структурна система, която ще предотвратява деформирането й вследствие на земетресения или силни ветрове.

Концепцията за сградата е изготвена основно в Tsukuba Research Institute, където се извършват научните изследвания на Sumitomo Forestry.

Коментари