Воеводи и джентълмени яхнаха софрата

Храни без печалба – безсмислен популизъм, който няма да допуснат пазарът, съдът и Брюксел

Драгомир Николов
Драгомир Николов / 29 September 2018 07:53 >
Воеводи и джентълмени яхнаха софрата
Източник: Архив
Воеводи и джентълмени яхнаха софрата. Настана време за най-щур популизъм – с тапи върху печалбата на производители и търговци ще се налагат по-ниски цени на хляба, сиренето и месото. Смело назад към соца, когато и цената на зрънцето сол в хляба се спускаше от горе.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов плете социална кошница от 10 основни храни, за които властта ще определя таван на печалбата на производители и търговци. Като надценката на търговците трябва да е по-ниска от тази на производителите, за да им се гарантира „устойчиво развитие“. Задава се всеобщ просперитет под държавно крило – като с НЕК, БДЖ, пощите...

Общият пазар на ЕС, осигуряващ свободно движение на хора, стоки и капитали, не търпи популизъм. Подчинява се на търсенето и предлагането. Такъв е и пазарът на потребителски стоки у нас, който е конкурентен, а не монополизиран. Затова, ако се стигне в близките месеци до растящи цени на стоки от първа необходимост, контрата срещу тях ще е свиване на потреблението.

Но за да е по-драматична популистката инициатива и да се обоснове протекционизмът над производителите, те трябва да се противопоставят на търговците. И се обявява, че производителите печелят 5 стотинки от хляб, а прекупвачите –  30 ст. Собственик на голям хлебозавод заяви пред „Икономист”, че надценките са различни всеки месец за различните производители и търговци. Освен това едни производители печелят от по-голям оборот, а други, които предлагат занаятчийски хлябове, имат по-голяма единична печалба. Нерядко „лошите“ дистрибутори са единственият път на хлебарите към хипермаркетите и многото потребители.

Какво все пак биха могли да направят управляващите, ако не искат социалната им кошница да се пълни само с празни приказки? Могат да опитат да впишат таваните на печалба в Закона за защита на конкуренцията. Но веднага ще последват жалби пред Европейската комисия. Спорно е само кой ще е по-бърз – българските производители и търговци, или тези от другите страни членки, продаващи у нас. Първите – заради директната намеса на държавата, която им реже печалбата, вторите – заради дъмпингови цени и изкривяване на конкуренцията. Повече от сигурно е, че ЕК ще започне наказателна процедура.

Българският съд също ще извади червен картон за увреждане на конкуренцията. Така както преди години махна от пазара парадокса – българско пиле без добавена вода, след като поляците ни заляха с евтини пилета, бълбукащи в марината. А държавата рискува да се озове в епицентъра на картел, диктувайки печалби и цени.

ЕК и съдът няма да изпуснат и „джентълменския“ подход, който преди Каракачановата кошница предложи земеделският министър Румен Порожанов. Доброволно и солидарно, с „джентълменско споразумение”, търговските вериги трябвало да продават хляб без печалба. Нямало  безплатен обяд ли? Ако все пак, след готвената среща и с премиера, супермаркетите склонят за известно време джентълменски глава, то е твърде вероятно да вдигнат леко цените на други стоки, за да останат балансите им на плюс.

Дори популистки изкушената лидерка на БСП Корнелия Нинова нарече идеите на управляващите популистки и неработещи. Иначе има  достатъчно работещи инструменти. КЕВР вече обяви по-ниско увеличение на цените на газа и отлагане на скок за тока. В почти целия ЕС пък храните от първа необходимост, бебешките дрехи, лекарствата и книгите са с по-нисък ДДС. Нинова за пореден път призова така да стане и у нас, а  финансовият министър Горанов за пореден път се обяви против диференциация на 20%-ния ДДС, за да не тръгне лавина от още и още изключения, а и да не започнат измами с мимикрия на стоки. Контрааргументът тук е засилен контрол от НАП.

Друга алтернатива на диктуването на цени са по-големи социални помощи за бедните и увеличаване достъпа до помощи. Нинова например иска удвояване броя на хората, получаващи енергийни помощи, както и увеличаване размера на помощите. Като за целта се вземат пари от бюджетния излишък, който иначе премиерът харчел „за каквото му хрумне“.

Реални стъпки много, но ГЕРБ и „Патриотите” нямат намерение да ги извървят. Свикнали да управляват с гол пиар, бодро газят в безграничен популизъм.
Exit