Ваймар – градът на историческите обрати

Културното бижу на Германия е видяло най-доброто и най-лошото от миналото на държавата
Shutterstock
Районът около сградата на общината e любимо място за разходки

Малкото градче Ваймар  е необичайна туристическа дестинация, защото в него са си дали среща най-доброто и най-лошото от немската история. Във Ваймар са живели и творили големите поети, композитори и философи – Гьоте, Шилер, Бах, Лист, Щраус, Ницше, както и основателят на революционното движение на архитектурата „Баухаус“ Валтер Гропиус. Градчето пази традициите на изящните изкуства, музиката, литературата, архитектурата и философията, заради което Ваймар бе Европейска столица на културата през 1999 г. На 10 км северно от цялото това културно богатство се намира концентрационният лагер Бухенвалд, където 50 хиляди души губят живота си. Властите в града и досега са раздвоени как да представят историята си, но за туристите, които се интересуват от обратите на времето,  Ваймар е забележителен именно с тази среща на величието на творческия дух и на неговото пълно отрицание.

Назад в историята

Градът е създаден през 899 г. и е разположен в провинция Тюрингия, до планината Тюрингер Валд и града Ерфурт. След Първата световна война тук се приема новата конституция на Германия, която отменя монархията и Германската империя. Ваймарската република съществува от 1919 до 1933 г.

Shutterstock
Градският дворец е строен през Средновековието

Обиколката трябва да включва посещение на Градския дворец, строен през Средновековието, който градът многократно е ремонтирал. Дворецът „Витумспале“ пък носи невероятна атмосфера, защото в него е живяла легендарната херцогиня Анна Амалия, която през 1766 г.  е в основата на културното движение в града. С тази херцогиня е свързана една от най-великите епохи в европейската духовна история, известна като „Ваймарска класика“, продължила половин век. Анна Амалия привлича поети, мислители, които покриват със слава едно малко градче, което е било далеч от големите и мощни тогавашни центрове на културата. Нейно дело е библиотеката, в която се съхраняват всички книги, с които са работили големите ваймарски автори. През 2004 г. библиотеката изгоря, но е възстановена отново. Ако имате гид, той ще ви разкаже, че по време на пожара хората са направили жива верига, за да спасят от пламъците книги и произведения на изкуството. А „храмът за облагородяване на човечеството“, както Гьоте е наричал тази библиотека, в момента е обновен и още по-прекрасен.

В списъка за посещение е и дворецът Тифурт, който също така е известен и със своя парк. Той  също е бил любимо място за културните сбирки на Анна Амалия. И дворецът Етерсбург (Ettersburg) със своя парк е играл подобна роля по онова време.

Домовете на големите творци

Забележителност във Ваймар е домът, в който е живял по няколко месеца в годината големият пианист и композитор от унгарски произход Ференц Лист. Жилището е било предоставено на Лист от  херцог Карл Александър през 1869 г., а след смъртта на композитора през 1886 г. Карл Александър го предоставя за музей. В него може да видите рояла, на който Лист е свирил, както и музейна сбирка, която пази негови вещи.

Shutterstock
Гьоте и Шилер се свързват със златния ваймарски период

Друга забележителност е бароковата къща на Йохан Волфганг Гьоте (1749 – 1832), където великият немски поет, писател, драматург, хуманист,  философ и политик е живял почти 50 години. Къщата, както уверяват уредниците на музея, до голяма степен е съхранила атмосферата от последните години от живота на Гьоте. Дарбата му като строител пък личи от Рьомишес хаус, изградена близо до градинската му къща, която се намира в парка до река. Илм. Това е първата сграда на класицизма във Ваймар.

Името на поета Фридрих Шилер се свързва с ваймарската класика. Шилер идва през 1787 г. във Ваймар и с помощта на Гьоте става извънреден професор по история и философия в Йена. Единайсетте години на съвместна работа с Гьоте са най-важният период от тази епоха. Шилер прекарва последните си години в къщата на тогавашната Еспланаде. Днес тя е обзаведена отчасти с оригинални вещи в стила на неговото време, а постоянната експозиция „Шилер в Тюрингия“ дава задълбочена представа за неговия живот и творчество.

Разходете се

Ваймар се радва на живописно разположение на река Илм и може да се разходите пеша по старите улици, по които някога са вървели Гьоте, Бах, Вагнер и Шилер. Централният площад на града – Марктплац, или пазарният площад – е запазил своя дух от Средновековието. Има много магазини за антикварни предмети, предлагат се и мебели, които са оцелели от опустошението на Втората световна война.

За да усетите още по-добре атмосферата на този град, познавачите ще ви препоръчат да посетите хотел „Елефант“. Хотелът е декориран в стиловете ар деко и Баухаус и от 1696 г. приема гости. В него са отсядали всички  – от Рихард Вагнер до Хитлер. Ценителите ще ви кажат, че в „Елефант“ най-добре ще почувствате какво е искал да каже Гьоте с прочутата си мисъл, че „във Ваймар вратите и улиците водят към всяко далечно кътче на земята“.

 

 

Текстът е публикуван в брой 11/2018 г. на списание „Икономист“, който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя

Коментари