Българският износ към Канада се е увеличил с 15%, една година след СЕТА

Българските фирми имат възможност да участват и в обществените поръчки в Канада на всички нива – национално, общинско, както и на ниво провинции

iconomist
iconomist / 06 December 2018 16:47 >
Българският износ към Канада се е увеличил с 15%, една година след СЕТА
Една година след подписването на търговското споразумение между Канада и ЕС – СЕТА – българският износ към северноамериканската страна се е увеличил с 15%. Това заяви в Пловдив посланикът на Канада у нас Кевин Хамилтън, който участва в регионална кръгла маса с представители на бизнеса и икономисти.

Посланик Хамилтън подчерта, че българските компании изнасят за Канада машини, електрооборудване, химични и фармацевтични продукти, както и селскостопански стоки. Според него положителен е фактът, че 86% от тези фирми развиват малък бизнес и очевидно намаляването на тарифните бариери след влизане в сила на споразумението и опростените митнически процедури са в плюс за тяхната експортна ориентация.

Кевин Хамилтън заяви още, че българските фирми имат възможност да участват и в обществените поръчки в Канада на всички нива – национално, общинско, както и на ниво провинции. Посланикът допълни, че Канада е 11-ият най-голям партньор на България извън ЕС. За 2017 година преките канадски инвестиции у нас възлизат на 28 милиона евро, като фирмите са инвестирали в сферата на информационните и комуникационни технологии, автомобилната индустрия, фармацията и минното дело.
Exit