БСП даде обяснението си за ниския рейтинг на парламента

Народното представителство и председателството са основните причини, смятат от левицата
БТА

Ниският рейтинг на парламента се дължи на действията на самото народно представителство, както и на председателството на парламента, възразиха в декларация от ПГ на „БСП за България“. Поводът беше вчерашното изявление на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева във връзка с пресконференцията на президента Румен Радев по повод една година от мандата му.

Декларацията на „БСП за България“ беше прочетена от заместник-председателя на парламента и народен представител от левицата Валери Жаблянов. Той се обърна към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и посочи, че вчера от името на парламента тя е направила изявление по повод политическа оценка, дадена от държавния глава за характера на българската парламентарна република. По този повод Вие заявихте, че ниският рейтинг се дължи на системните атаки на президента и на негативните оценки, които той дава на нашата институция, посочи Жаблянов.

Ние възразяваме срещу вашето поведение и срещу опита да дадете отговор от името на целия парламент, заяви Валери Жаблянов. Той припомни думите на Караянчева, че в парламента присъстват различни групи с различни програми и когато народните представители гласуват, гласуват от името на своите парламентарни групи. Т.е. вие сте представител на ГЕРБ в случая, макар и председател на НС, и не можете да изразите такава колективна оценка, коментира Жаблянов.

Ниският рейтинг на парламента се дължи на действията на самото народно представителство, както и на председателството на парламента, заяви депутатът от левицата. На първо място той посочи отсъствието на дебати по ключови законопроекти, по които партията, водеща парламентарното мнозинство, дори не взимала думата. По думите му това не може да бъде парламентаризъм. На второ място Жаблянов отбеляза нарушаването на правилника на парламента, включително от ръководството на самото НС, какъвто бил случаят с приемането на републиканския бюджет, само за да се прокара волята на парламентарното мнозинство. И третият въпрос – когато се обсъжда съдбата на правителство, вотът и обвиненията на опозицията по повод на сериозни аргументи във връзка с борбата с корупцията, министър-председателят отсъства на дебатите и на гласуването, добави Жаблянов. По думите му това подкопава рейтинга на парламента и създава усещане в българските избиратели, че парламентът не е институцията, в която се решават политическите въпроси на държавата.

Отсъствието на премиера унижава парламента, срива рейтинга и променя характера на републиката, коментира Жаблянов. Оценката на държавния глава е правилна, заключи той.

Коментари