Барок и комунистически сгради на час път от София

Историята, архитектурата и местната кухня гарантират приятното преживяване в Братислава
ВЕЛИЧИЕ: Замъкът Братиславски храд

ДАНАИЛ АЛЕКОВ

Пътуването до столицата на Словакия отнема малко повече от 1 час и предлага много възможности за уикенд туризъм, след като директната линия между София и Братислава с една от нискотарифните авиокомпании вече е факт повече от година.

По-голямата част от времето ви в Братислава ще премине в района на малкия, но добре запазен средновековен стар град, известен на словашки като Старе место. В него са разположени историческите сгради, ресторантите и пешеходните зони, по които всеки турист минава. В миналото Старият град е бил заобиколен от 4 основни порти, през които се е осъществявал достъпът до града. Днес е запазена само една от тях – портата Михалска брана, която е построена през ХIV век и към нея е изградена над 50 метрова кула. Площад „Хвиездослав“ е другата отправна точка за разглеждане на града, а всеки ден в 11 ч. и в 15 ч. там се събират групи туристи и тръгват на безплатна пешеходна обиколка с местен гид.

ИСТОРИЯ: Михалска брана е единствената запазена порта

Замъкът Братиславски храд

Най-величествената сграда в Братислава е замъкът Братиславски храд. Строежът му започва през Х век, когато е на територията на Кралство Унгария. Пресбург, както е името на Братислава по това време, е вторият по значение град в унгарското кралство след Пеща (част от днешната унгарска столица Будапеща). След падането на Будапеща под османско владение през 1536 г. Братислава е столица на унгарското кралство в продължение на 250 години, до 1784 г. През този период замъкът Братиславски храд е мястото, откъдето се управлява унгарското кралство. След връщането на унгарския крал в Будапеща замъкът губи значението си, а през 1811 г. в резултат на небрежното отношение на италиански войници по време на пиршество замъкът избухва в пламъци. Все пак през 1953 г. започва дългоочакваната реконструкция и след близо 60 години ремонтни дейности замъкът е реновиран и открит за посетители.

Статуите

Част от концепцията за развитието на туризма в стария град на Братислава включва поставянето на различни статуи. Много от тях нямат връзка с града, но имат положителен ефект върху туристическия бизнес. Такава е статуята на Кумил, който „излиза“ от шахтата в една от централните улици в стария град и наблюдава преминаващите. Едната история гласи, че Кумил е типичен работник от комунистическата епоха, който не се притеснява от работата, която има да свърши, и безгрижно наблюдава. Другата история е, че той се е показал от шахтата, за да заглежда преминаващите жени с поли.

Статуята на Игнац също привлича много туристи за снимка. Тя показва маниерите на Игнат Лорац – известен бездомник, живял в началото на ХХ век, който винаги е впечатлявал търговците и минаващите по улицата граждани със своя изискан начин на обличане и добри обноски. След смъртта му местните решават да му направят статуя. Други интересни статуи са тази на Ханс Кристиян Андерсен, за когото се смята, че някога е посетил Братислава, както и на войник от армията на Наполеон – военачалника, нанесъл най-големите разрушения в историята на Братислава.

СЕЦЕСИОН: Синята църква „Св. Елизабет“

Синята църква

„Св. Елизабет“

Редом до красивите барокови сгради в Братислава, сериозен отпечатък върху архитектурата на града е оставил и Одон Лехнер, или Унгарския Гауди. Архитектът е известен с творчеството си основно в Будапеща, но в Братислава също се откриват негови шедьоври. Такава е църквата „Св. Елизабет“, известна още като Синята църква. Любопитното е, че храмът е католически, но е изграден в стил Art Nouveau (известен още като сецесион), което не било често срещано. Впечатление правят както синият цвят, така и унгарските сецесионни форми. След като завършва църквата през 1913 г., Лехнер преобразява съседното училище в същия стил.

Мост НЛО като чинията

Бузлуджа

Редом до средновековните следи по градския пейзаж в Братислава не може да не забележите и грандиозната комунистическа архитектура. Най-впечатляващ в тази категория е Мостът на Словашкото национално въстание, разположен над река Дунав. Той е построен между 60-те и 70-те години на ХХ век в чест на съпротивителното движение срещу хитлеристките войски от 1944 г. Това е седмият по големина висящ мост в света и най-дългият върху един пилон. На върха на моста е разположен панорамен ресторант, чиято форма отвън поразително напомня на чинията на връх Бузлуджа. Това е и причината мостът на Словашкото национално въстание да е наричан и НЛО мост. Друго наследство от комунистическата епоха е телевизионната кула Камзик, построена през 1975 г. Това е втората най-висока точка в Братислава, а в кулата също има панорамен ресторант с гледка към града.

Традиционна кухня

В Братислава ще срещнете много разнообразна европейска кухня, но ако искате да опитате местните ястия, трябва да отидете в някой традиционен ресторант. Един от най-известните е ресторант Братислава – Bratislavská Reštaurácia, който се намира в стария град. В него ще може да се насладите на Словенско плато (Slovenská misa), което представлява кнедли от известното овче сирене бриндза. Това сирене е в основата и на други традиционни ястия, като Бриндзови кнедли (Bryndzové halušky), които представляват картофени кнедли с овче сирене. Словаците приемат бирената индустрия също толкова сериозно, колкото своите чешки братя, и тук също може да опитате голямо разнообразие от местни бири, като най-популярната е манастирската бира Kláštorný.

Коментари